دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار - جستجو در پایان‌نامه‌ها

پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد: موسی الرضا فرهنگی، ۱۳۹۹

اثر اندازه مزرعه بر پایداری تولید زعفران مطالعه موردی : شهرستان خوشاب

به منظور بررسی پایداری تولید زعفران از دیدگاه انرژی و امرژی مطالعه¬ای در سال زراعی 98-1397 انجام شد. نتایج نشان داد کل انرژی ورودی 121/195472 مگاژول در هکتار بود، که از این مقدار، بیشترین سهم مربوط به بذر یا کورم مصرفی (98/4 نیروی الکتریسیته (67/38 درصد) می¬باشد. انرژی خروجی از سیستم به ترتیب معادل 559/152 مگاژول در هکتار می‌باشد. سهم انرژی مستقیم 059/42 و غیر مستقیم 41/57 درصد بود؛ به علاوه، از کل انرژی ورودی 47 درصد آن از انرژی قابل تجدید و 53 درصد از انرژی تجدیدناپذیر بود، شاخص بهره¬وری انرژی که معرف تولید به ازای مصرف هر واحد انرژی است 941/3 کیلوگرم بر مگا ژول به¬دست آمد. شاخص انرژی مخصوص که نشان¬دهنده مقدار مصرف انرژی برای تولید هر واحد عملکرد است 516/25369 به دست آمد. یعنی در سیستم کشت مورد بررسی به ازاء هر واحد انرژی 941/3 کیلوگرم محصول تولید می¬شود و مقدار انرژی خالص ( ما به تفاوت انرژی ورودی و خروجی) 562/195319- مگا ژول در هکتار بود. شاخص¬های امرژی در نظام کشت زعفران که شامل شاخص درصد تجدیدپذیری که معادل 61/2 بوده و شاخص نسبت عملکرد امرژی برابر با 4/1 و همچنین به ترتیب شاخص نسبت سرمایه¬گذاری امرژی که نشان-دهنده سرمایه اقتصادی مصرفی در سیستم بوده معادل 49/2 است که نشان¬دهنده سهم بیشتر منابع خریداری شده می¬باشد و شاخص نسبت بارگذاری زیست محیطی که از مهمترین شاخص¬های تحلیل امرژی یک سیستم می¬باشد و در واقع مقدار فشار تحمیل شده به یک نظام کشت بر محیط زیست را نشان می¬دهد 3/37 و شاخص پایداری محیط زیست که میزان پایداری یک نظام کشت است 38/1 به دست آمده است.

کلیدواژه‌ها:

M.A. Thesis:

Sustainability of saffron production in rural areas of khoshab county

In order to evaluate the sustainability of saffron production from the perspective of energy and energy, a study was conducted in the 1397-98 crop year. The results showed that the total input energy was 195472.121 megajoules per hectare, of which the largest share is related to the seed or quince consumed (4.98%). electricity (38.67%). The output energy of the system is equal to 152.559 megajoules per hectare, respectively. , the share of direct energy was 42.059% and indirect energy was 57.41%; in addition, 47% of the total input energy was from renewable energy and 53% from non-renewable energy. The energy efficiency index, which represents production per unit of energy consumption, was 3.941 kg / mJ. The specific energy index, which indicates the amount of energy consumption to produce each unit of performance, was 25369.516. That is, in the studied cultivation system, 3.941 kg of crop is produced per unit of energy and the amount of net energy (the difference between input and output energy) was -195319/562 / mega joules per hectare. Energy indices in the saffron cultivation system, which includes the renewability percentage index, which was equal to 2.61 And energy performance ratio index equal to 1.4 Also, the energy investment ratio index, which indicates the economic capital consumed in the system, is equal to 2.49 Which represents the share of most of the resources purchased And the environmental load ratio index, which is one of the most important indicators of energy analysis of a system In fact, it shows the amount of pressure imposed on a cultivation system on the environment 37.3 and the environmental sustainability index, which is the sustainability of a cultivation system, is 1.38.

Keywords: