دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار - جستجو در پایان‌نامه‌ها

محمد کرامتی منش، ۱۴۰۳

بررسی تاثیر روش های مختلف شستشوی تجهیزات حمل شیر بر بار میکروبی و خواص شیمیایی آن

شیر خـام یکی از فسـاد پذیرترین غذاهایـی اسـت کـه پـس از دوشـش در معـرض آلـودگـی های محیطـی قرار مـی گیرد. در این بررسی با هدف بررسـی نقـش عوامل مختلـف در افزایش بار میکربی شیر، از شیر خام تولیدی چهارگاوداری اطراف شهرستان سبزوار به صورت تصادفی در اواخـر فصـل تابسـتان و اواسـط فصل پاییز 1401 نمونه برداری گردید. نمونه های شیر در مرحله تحویل به ایستگاه جمـع آوری شیر خـام اخذ گردید. نمـونه ها از نظر شـمـارش کـلـی باکتریـایـی مورد آزمایش قـرار گرفت. آنالیز آمـاری با استـفاده از روش رگرسـیون لوجستیک و روند به ‌وسیله نرم افزارآماری انجام شد. به طور کلـی در این بررسـی عوامل مؤثر در بهداشت ظروف و تجهیزات؛ و نیز عوامل غیرمستقیم نظیر فاصله دامـداری از مرکز جمـع آوری، رابطه معنی داری با افزایش بار میکربی شیر نشان دادند. با توجه به نتایج این بررسـی، جهـت کاهش بار میکروبی شیر، حفظ زنجیره سرما، ضدعـفونی سرپستانک‌ها پس از دوشش، رعایت بهداشت ظروف و تجهیزات نمونه برداری و نیز تـجـدیـد نـظـر در کـیـفـیـت آمـوزش بـهـداشـت دامـداران تـوصـیـه مـی‌گـردد.

کلیدواژه‌ها: شیر خـام – بار میکربی شیر - بـهـداشـت دامـداران

Thesis:

Investigation of the effect of different methods of washing milk transport equipment on microbial load and chemical properties

Raw milk is among the highly perishable foods which are subjected to various environmental contaminations following milking. In this study, the factors influencing bacterial load of bulk-milk were investigated. For this purpose, 4 samples were obtained from dairy farms around sabzevar during spring, summer and autumn of 2009. The samples were taken in three stages: after milking, before transportation from dairy farm, and before delivering to milk-collection-center. The samples were analyzed for total bacteria count (TBC). To determine the factors which could influence the TBC of raw milk, a questionnaire sheet where designed.Statistical analysis were performed by means of logistic regression (genmod procedure), using SAS software (version 8.2). According to the results of this study, maintaining cold chain throughout the transportation and storage of raw milk, prevention of mastitis, cleaning and sanitizing of containers and equipments, age and breed of dairy cattle as well as indirect factors such as education level of dairy farmers, distance to milk-collection-center had significnt effects (P<0.05) on microbial count of bulk-tank-milk. It was concluded that to reduce bacterial in raw milk, it is crucial to maintain cold-chain throughout milking process, wash teats with sanitizers, improve the hygienic condition of the milking utensils as well as to improve the overall quality of personnel education

Keywords: Raw milk - various environmental - load of bulk milk - bacterial count