مهرنوش بدرانلوئی، ۱۴۰۳
بررسی تاثیر استفاده از مخلوط سرکه، آب کلره و مایع شوینده بر میزان آلودگی سطح میز کار مراکز عرضه گوشت و مرغ
آلودگی گوشت و فرآوردههای گوشتی به عنوان مواد خام یا به شکل غذاهای آماده منجر به ایجاد انواع مخاطرات بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی میشود که ممکن است بر سلامت مصرف کننده تأثیر منفی بگذارد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر استفاده از مخلوط سرکه و مایع شوینده بر میزان آلودگی سطح میز کار مراکز عرضه گوشت و مرغ است.
در مجموع از 30 سطح کار شامل سطوح کار با گوشت و مرغ خام تازه کشت میکروبی شامل 480 نمونه طی دو مرحله نمونه برداری (قبل و بعد از شستشو و مواجهه با تیمارها) به طور تصادفی انتخاب شدند. جهت مقایسه و تعیین بهترین حالت، از ترکیب هر تیمار بدست آمده جهت ارزیابی اثربخشی ضدمیکروبی، بر روی سطوح مورد مطالعه به سه روش تمیز کردن استفاده و سپس میزان اثربخشی بصورت CFU/cm2 محاسبه شد.
تمام 30 نمونه سطح آزمایش شده پیش از شسته شدن، حداقل به یک میکروارگانیسم (100%) آلوده بودند. سه گونه باکتری از جمله انتروباکتریاسه ها، اشریشیا کلای و استافیلوکوکوس اورئوس 63 درصد از جمعیت باکتری را تشکیل میدهند که قبل از شستشو از سطوح جدا شدند. تعامل بین روش تمیز کردن و بهداشت سطح فقط در مورد تیمارهایی معنادار بود که حاوی سفید کننده بودند. نتایج نشان داد که ترکیب هیپوکلریت سدیم 5/6 درصد و اسیداستیک پنج درصد در هر سه روش تمیز کردن بر انواع مختلف باکتریها اثر کشندگی داشته است. بر این اساس، بیشترین اثر کشنده مانند تیمار هیپوکلریت سدیم 5/6 درصد روی سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیاکلای و کمترین اثر کاهشی روی استافیلوکوکوس آرئوس مشاهده شد. بین کاهش بار میکروبی و استفاده از ترکیب هیپوکلریت سدیم 5/6% و اسیداستیک 5% در هر سه روش شستشو در مقایسه با تیمار آب مقطر در سطح خطای یک درصد ارتباط معنی دار بود (P <0.05).
به طور کل صرف نظر از روش تمیز کردن، استفاده از هیپوکلریت سدیم منجر به کاهش تعداد کل بار میکروبی در سطوح شد که این مواجهه در روش اسپری بر روی سطح منجر به کاهش بار میکروبی به زیر حد کمیت (1.48 log CFU/cm2) شد. نتایج نشان داد که کاهش تعداد جمعیت باکتری در سطوح به ترکیب روش تمیز کردن و ماده بهداشتی مورد استفاده بستگی دارد (P <0.05).
واژگان کلیدی: آلودگی سطوح ، اسید استیک، هیپوکلریت سدیم
کلیدواژهها:
آلودگی سطوح ، اسید استیک، هیپوکلریت سدیم
Thesis:
Investigating the Effect of Vinegar, chlorine water and Detergent Mixtures on the Contamination of Contact Surface in Meat and Chicken Serving Establishment
Contamination of meat and meat products as raw materials or in the form of prepared foods leads to the creation of various biological, chemical and physical hazards that may negatively affect the health of the consumer. The purpose of this research is to investigate the effect of using a mixture of vinegar and detergent on the level of contamination of the work surface of meat and poultry supply centers.
In total, 480 samples were randomly selected from 30 work surfaces, including work surfaces with fresh raw meat and chicken cultured with microbial cultures, during two stages of sampling (before and after washing and exposure to treatments). In order to compare and determine the best situation, the combination of each treatment obtained to evaluate the antimicrobial effectiveness was used on the studied surfaces with three cleaning methods and then the effectiveness was calculated as CFU/cm2.
All 30 surface samples tested were contaminated with at least one microorganism (100%) before washing. Three types of bacteria including Enterobacteriaceae, Escherichia coli and Staphylococcus aureus constitute 63% of the bacterial population that were separated from the surfaces before washing. The interaction between cleaning method and surface hygiene was significant only for treatments that contained bleach. The results showed that the combination of 6.5% sodium hypochlorite and 5% acetic acid had a lethal effect on different types of bacteria in all three cleaning methods. Based on this, the most lethal effect such as 6.5% sodium hypochlorite treatment was observed on Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli and the least reducing effect on Staphylococcus aureus. There was a significant relationship between the reduction of microbial load and the use of 6.5% sodium hypochlorite and 5% acetic acid in all three washing methods compared to the distilled water treatment at the error level of one percent (P < 0.05).
In general, regardless of the cleaning method, the use of sodium hypochlorite led to a decrease in the total number of microbial load on the surfaces, and this exposure in the spray method on the surface led to a decrease in the microbial load below the limit of quantity (1.48 log CFU/cm2). . The results showed that the reduction in the number of bacteria population on the surfaces depends on the combination of the cleaning method and the sanitary material used (P < 0.05).
Key words: surface contamination, acetic acid, sodium hypochlorite
Keywords:
Key words: surface contamination, acetic acid, sodium hypochlorite