پایاننامهی کارشناسی ارشد: علی بخشنده مهر، ۱۴۰۲
ارزیابی میزان آنزیم پکتیناز در بیومس آسپرژیلوس نایجر
مقدمه: آنزیم پکتیناز در صنعت کاربرد های مختلفی دارد. از سوی دیگر تولید بهینه این آنزیم در سال های اخیر مورد
توجه قرار گرفته است. بازار جهانی آنزیم های صنعتی رو به پیشرفت است و بیوتکنولوژی در این زمینه نقش پررنگی
داشته است. پکتیناز یکی از آنزیمهای مهم در صنعت است که به طور گستردهای در فرآوری صنعتی میوهها و سبزیجات
مورد استفاده قرار میگیرد. هدف این مطالعه ارزیابی میزان آنزیم پکتیناز در بیومس قارچ آسپرژیلوس نایجر بوده است.
روش کار: در این مطالعهی تجربی برای تکثیر میکروارگانیسم، ابتدا محیط کشت حاوی ذرت و سبوس ذرت استفاده شد.
سویه اسپرژیلوس نایجر در محیط کشت رشد داده شد. به همین منظور اسپورهای موجود در اسکروکپ را جهت تلقیح به
فرمانتور، وزن کرده و با محلول تویین %80 و آب دیونیزه شده مخلوط شد. آماده سازی محیط تخمیر و خالصسازی
برای اندازهگیری فعالیت آنزیم انجام شد. تاثیر منابع کربن، ازت و گوگرد بر تولید پکتیناز در آسپرژیلوس نایجر بررسی
شد.
نتایج: آسپرژیلوس نایجر تایید هویت شد. گلوکز، مالتوتریوز و کیتوبیوز بهترین منبع برای قارچ آسپرژیلوس نایجر برای
تولید آنزیم پکتیناز بود. بهترین منابع ازت بر تولید و رشد پکتیناز، محیط دارای16 گرم در لیتر آمونیاک و اوره بوده
است. نیترو اسید و نیتریک از لحاظ رشد، در جایگاه بعدی قرار داشتند. بهترین منبع گوگرد محیط کشت برای رشد
قارچ، محیط دارای14 گرم در لیتر منبع سولفور و سولفات، بوده است. سولفیت و سولفید در جایگاه های بعدی قرار
داشتند.
نتیجه گیری: آنزیم پکتیناز تحت شرایط بهینه از بیومس قارچ آسپرژیلوس نایجر به میزان قابل مالحظهای تولید شد.
کلیدواژهها:
کلمات کلیدی: آسپرژیلوس نایجر، آن یم پ تیناز، بهینهسازی محیط کشت
M.A. Thesis:
valuation of pectinase enzyme levels in biomass of aspergillus niger
Introduction: Pectinase enzyme has diverse industrial application. On the other hand, optimal
production of this enzyme has been considered in recent years. The global market of industrial
enzyme is progressing and biotechnology has played a prominent role in this field. Pectinase is
one of the important enzyme in this industry, which is widely used in the industrial processing of
fruits and vegtables. The aim of the present study was to evaluate the amount of pectinase
enzyme in the biomass of aspergillus niger.
Methodology: In this experimental study, the culture medium containing corn and corn bran was
used for the propagation of the microorganism. Aspergillus niger strains was grown in culture
medium. For this purpose, the spores in the screw cap were weighed and mixed with 80% Tween
solution and deionized water. Fermentation medium preparation and purification were done to
measure enzyme activity. The effect of carbon, nitrogen and sulfur sources on pectinase
production in Aspergillus niger was investigated.
Results: Aspergillus niger was characterized. Glucose, maltotriose and chitobiose were found to
be the best sources for Aspergillus niger to produce pectinase enzyme. The best source of
nitrogen for pectinase production was the medium containing 16 grams per liter of ammonia and
urea, followed by nitro acid and nitric in the next position in terms of growth. The best source of
sulfur in the culture medium for the growth of Aspergillus niger was the medium containing 14
grams per liter of sulfur and sulfate sources. Sulfite and sulfide were in the next positions.
Conclusion: a considerable amount of pectinase enzyme was produced under optimal conditions
from Aspergillus niger.
Keywords:
Keywords: Aspergillus niger, pectinase enzyme, optimizing the culture medium