دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار - جستجو در پایان‌نامه‌ها

پایان‌نامه‌ی کارشناسی ارشد: امید میرزائی، ۱۳۹۶

استخراج عصاره ساقه گیاه قاصدک (Taraxacum Officinale)و بررسی اثرات آنتی اکسیدانی و پایدار کنندگی آن در روغن سویا در طی نگهداری

برای جلوگیری ازاکسیداسیون روغنها روشهای متعددی وجود دارد که یکی ازاین موارد افزودن آنتی اکسیدانهای سنتزی میباشد.اما باتوجه به اینکه آنتی اکسیدانهای سنتزی اثرات نامطلوبی هم چون اثر جهش زایی وسرطان زایی دربدن انسان دارند،لذا تحقیق وبررسی منابع آنتی اکسیدانهای طبیعی به منظورجایگزین کردن ترکیبات سنتزی ضروری به نظر میرسد.دراین پژوهش ابتدا عصاره متانولی ساقه گیاه قاصدک استخراج گردید.سپس عصاره استخراج شده درغلضتهای مختلف (100،200،400و800ppm)به روغن سویای تصفیه شده فاقد آنتی اکسیدان افزوده شدوهمچنین پایداری اکسایشی نمونه ها دردمای 65 درجه سانتیگراد به مدت سه روز ازطریق اندیشه پروکسید،اندیسTBAواندیس اسیدی ودرنهایت بافعالیت آنتی اکسیدان سنتزی BHTبه میزان 200ppmمقایسه گردید.به طورکلی نتایج نشان داد باافزایش غلظت عصاره ی ساقه قاصدک درروغن سویا از100تا800ppmدریک زمان نگهداری سالم ،شاخص پایداری اکسایش،میزان ترکیبات پلی فنلی وفعالیت مهارکننده رادیکالهای آزاد درروغن افزایش یافته درحالی که اندیس پروکسید واندیس TBAکاهش پیدا کرد.نتایج حاصل ازبررسی پایداری اکسایشی روغن حاوی غلظتهای مختلف عصاره نشان داد غلضت 800PPM عصاره نسبت به غلظتهای دیگر ونمونه شاهد به دلیل داشتن مقادیر بالاتر ترکیبات پلی فنلی وترکوفنولی درپایداری اکسایشی روغن سویا موثرتر عمل نموده ودرمقایسه باانتی اکسیدان سنتزیBHTدرغلظت 200ppmنیز تاثیربیشتری داشت به این ترتیب میتوان ساقه گیاه قاصدک رادرسطح 800ppmبعنوان منبع مناسبی برای انتی اکسیدانهای طبیعی معرفی نمود.

کلیدواژه‌ها: انتی اکسیدانهای طبیعی،ساقه ی گیاه قاصدک،روغن سویا ،پایداری اکسایشی

M.A. Thesis:

Investigating the antioxidant effect of taraxacum officinale in soya bean oil during storage

راي جلوگيري ازاکسيداسيون روغنها روشهاي متعددي وجود دارد که يکي ازاين موارد افزودن آنتي اکسيدانهاي سنتزي ميباشد.اما باتوجه به اينکه آنتي اکسيدانهاي سنتزي اثرات نامطلوبي هم چون اثر جهش زايي وسرطان زايي دربدن انسان دارند،لذا تحقيق وبررسي منابع آنتي اکسيدانهاي طبيعي به منظورجايگزين کردن ترکيبات سنتزي ضروري به نظر ميرسد.دراين پژوهش ابتدا عصاره متانولي ساقه گياه قاصدک استخراج گرديد.سپس عصاره استخراج شده درغلضتهاي مختلف (100،200،400و800ppm)به روغن سوياي تصفيه شده فاقد آنتي اکسيدان افزوده شدوهمچنين پايداري اکسايشي نمونه ها دردماي 65 درجه سانتيگراد به مدت سه روز ازطريق انديشه پروکسيد،انديسTBAوانديس اسيدي ودرنهايت بافعاليت آنتي اکسيدان سنتزي BHTبه ميزان 200ppmمقايسه گرديد.به طورکلي نتايج نشان داد باافزايش غلظت عصاره ي ساقه قاصدک درروغن سويا از100تا800ppmدريک زمان نگهداري سالم ،شاخص پايداري اکسايش،ميزان ترکيبات پلي فنلي وفعاليت مهارکننده راديکالهاي آزاد درروغن افزايش يافته درحالي که انديس پروکسيد وانديس TBAکاهش پيدا کرد.نتايج حاصل ازبررسي پايداري اکسايشي روغن حاوي غلظتهاي مختلف عصاره نشان داد غلضت 800PPM عصاره نسبت به غلظتهاي ديگر ونمونه شاهد به دليل داشتن مقادير بالاتر ترکيبات پلي فنلي وترکوفنولي درپايداري اکسايشي روغن سويا موثرتر عمل نموده ودرمقايسه باانتي اکسيدان سنتزيBHTدرغلظت 200ppmنيز تاثيربيشتري داشت به اين ترتيب ميتوان ساقه گياه قاصدک رادرسطح 800ppmبعنوان منبع مناسبي براي انتي اکسيدانهاي طبيعي معرفي نمود.a

Keywords: a